???????????

авторизуйтесь через:

     
або

використовуючи адресу e-mail

Расширения Joomla

Не викидайте насіння, яке залишилися після торішнього посіву – можливо, воно як і раніше хороше. Скільки років зберігається схожість насіння: насіння квасолі, бобів здатність проростати зберігає дев'ять років; насіння огірків, кабачків, гарбузів, динь, кавунів – вісім; насіння гороху - близько семи; буряка, капусти, редиски, редьки, ріпи, салату, цибулі-порею, шпинат - чотири роки. Найшвидше схожість втрачає насіння селери, пастернаку, кропу, цибулі, щавлю - через два або навіть один рік. Якщо зберігати насіння на кухні, де дуже волого і постійно коливається температура, насіння втрачає схожість швидше. Насіння моркви й петрушки має специфічний запах, якщо він все ще сильний - насіння нормальне.

Проте, визначити здатність схожості насіння можна лише в тому випадку, якщо відомо, коли воно зібране. Це не складно, якщо насіння виростили самі. А на упаковках повинна бути вказана дата виробництва і термін придатності - обов'язково зверніть на них увагу. Краще вибирати насіння того виробника, де вказана саме дата розфасовки, а не термін придатності, придуманий виробником. Знаючи приблизну дату виробництва і тривалість схожості насіння, нескладно підрахувати насіння якої якості купуєте.

Взимку, коли багато вільного часу, спробуйте проростити кілька різних насінин. На невелику пластмасову тарілочку покладіть 2-3-шаровий фільтрувальний папір або одноколірну світлу серветку. Папір розмалюйте окремими квадратиками і залийте водою, щоб папір добре просочився. Пізніше зайву воду вилийте, а на кожен із квадратиків покладіть по кілька насінин (дрібних побільше, великих - менше). Тарілку накрийте склом або помістіть в поліетиленовий пакет. Через день перевіряйте, чи достатньо вологи. Якщо води занадто багато, насіння не проросте, а згниє.

Найкраще насіння проростає при температурі 23-25° C. Більшість проростає через 7-14 днів. Залежно від того, де буде посіяне навесні (в коробках в теплиці, або безпосередньо в грунт на грядці) насіння буде проростати швидше або довше, ніж на тарілочці.

Життєздатне насіння огірків і помідорів починає проростати вже через 2-3 дні. Якщо проросла всього половина або ще менше, насіння краще викинути, а для весняного посіву купити нове.

Ще хороший спосіб встановити якість насіння, - це калібрування насіння. Воно робиться так: у склянці води розчинити чайну ложку кухонної солі, засипати туди насіння, добре перемішати і почекати кілька хвилин. Живі насінини осядуть на дно, непотрібні - спливуть на поверхню. Їх викиньте. Ті насінинки, що осіли на дно, промийте чистою водою, і якщо до посіву ще далеко, висушіть.

Різні культури проростають через різний проміжок часу. Качанова, кольорова, ріпчаста, брюссельська капуста і ріпа в середньому проростає через 3-6 днів. Їх насіння здатне прорости при температурі 2-3 °тепла.

Горох, редис, редька проростає через 3-7 днів (при температурі 1-2 градуси), боби - через 3-8 (мінімальна температура 3-4 ° C), томати, кабачки, гарбуз, огірки - через 4 - 8 днів.

Помідорам необхідно 10-11 градусів тепла, кабачкам і гарбузам - 10-12, а огіркам - аж 13-15° C.

Салат і квасоля проростають за 4-10 днів. Найнижча температура проростання для салату 2-3 ° C тепла, для квасолі - 10-12 ° C. Дині проростають через 5-10 днів (мінімальна температура 15-17 градусів), ревінь - через 6-10 (мінімальна температура 2-3 градуси тепла), щавель - через 8-12 (мінімальна температура 1-2 градуси) днів.

Насіння солодкого перцю й буряка проростає через 8-16 днів. Мінімальна температура для буряка - 5-6 ° C, для перцю - 8-13 ° C тепла. Ріпчаста і зимова цибуля проростає через 8-18 днів, при температурі 2-3 градуси тепла.

Насіння моркви проростає через 9-15 днів, якщо температура не падає нижче 4-5 градусів тепла. Пастернак проростає через 10-16 днів, ( достатньо 2-3 градуси). Петрушка і селера проростають довше - від 12 до 22 днів, при температурі 3-4° C.

Якщо ґрунт сухий, насіння проростає довше. Проростання може прискорити попередня обробка насіння: замочування, підігрів. Замочування насіння прискорює проростання, але таке насіння не можна висівати в сухий ґрунт. Не висаджуйте овочі, якщо холодно, і хоча температура близька до мінімально дозволеної, в овочів будуть рости не бульби або листя, а квітки. Паростки більш зніжених овочів після тривалого прибування на холод, часто хворіють і гинуть. Однак, якщо в період проростання насіння було прохолодно, а потім потепліло, сходи будуть здоровими.

Коментарі:

  • Facebook
  • Життя і Слово

Додати коментар


Захисний код Оновити